Genel

Mobil Uygulama İndirme Sayısını Arttırma – ASO

Mobil uygulama yazdınız ama indirme sayınız artmıyor mu ? Bu yazıda bu sorunuzun cevabını vererek, uygulamanızın indirme sayısını arttırmaya çalışacağız. Haydi başlayalım.

Öncelikle Mobil uygulamalardan reklamlar aracılığıyla para kazanmayı ve uygulamanızı hangi pazara göre seçeceğinizi bir özet olarak aşağıdaki yazıda anlatmaya çalıştık.

Reklam ile Mobil Uygulamalardan Para Kazanmak

Bir uygulama çıkarmaya karar verdiniz, sonrasında başladınız kolları sıvayıp uygulamayı geliştirmeye. Zaman harcadınız, emekler verdiniz, hatta sabahladınız. Uygulamayı markete yayına aldınız. Çok heyecanlıyız.

Bir süre sonra uygulamanın istediğiniz kitleye ulaşamadığını gördünüz. Moral bozukluğu, üzüntü, hayal kırıklığına uğradınız.

Son durumumuz bu..

Buradan sonra ne yapmalıyız. Uygulama çıkarırken hepimizin güzel hayalleri var. Emekleri var. Uygulama çıkardıktan sonra aslında işler bitmiyor. Yeni başlıyor. Siz geliştirici olarak işinizi yaptınız, artık farklı bir yönünüzü ortaya çıkarmanız gerekiyor. Biraz pazarlama, birazda başka insanlar gözünden uygulamanıza bakma vakti geldi.

Burada anlatıcaklarım Kendi uygulamam olan Tabu uygulaması üzerinde yapmış olduğum ilk geliştirmeden bu yana 6.5 ay geçmiş ve toplam 60k ‘ya yakın indirilmeye ulaşan bir uygulamayı anlatmaktadır. Uygulamayı incelemek isterseniz linki aşağıda paylaşıyorum.

Uygulamayı çıkardıktan sonra yapılacaklar Listemizi oluşturarak başlayalım.

 

  • Başlangıç

Bir kullanıcı Tabu oyunu oynamak istiyor, tahmini olarak tabu kelimesini google play ‘de aratıyor diyelim. Markette bu keyword ‘e göre çıkan uygulamalar aşağıdaki gibidir.

Şimdi herkese birkaç soru sormak isterim,

Hangi uygulamayı indirirsiniz ?

Bu kısmı bir istatistiğe ya da teknik bir çalışmaya dayandırmadan kendi tahminlerimi söyleyeceğim. İlk olarak ilk 3 sıra çok ama çok önemli. 1. sıradaki uygulama en çok indirilen uygulamadır. Örneğin Nisan ayında 1. sıradaki uygulama 100k ‘ya yakın indirilirken 8. sırada göreceğiniz benim uygulamam 6k ‘yayakın indirilmiştir. Farka bakın, uçurum resmen..

Her zaman hedefiniz burada ilk 3 ‘e girmeye çalışmak olmalı. Ama 1. olursanız bu pazardaki en çok indirilen uygulama siz olursunuz. (Tabu kelimesini aratan kullanıcılar için.)

Hangi uygulama sizin dikkatinizi çekiyor ?

Bence uygulama indirmenizi yukarıdaki sorudan sonra en çok etkileyen durum uygulamanızın görünüşü. İnsanlar markete geldiklerinde ilk 3 uygulamayı denemiş, incelemiş ve beğenmemiş olabilir. İşte size aradığınız fırsat. Hangi uygulama daha dikkat çekiyor. Hangi uygulamayı tercih ederiz diye sorarsanız ve bu yalnızca sizin açınızdan değilde, çevrenizdeki insanlara sorarak, ux deneyimlerini de yaparak fikirler alabilirsiniz.


Peki ilk sıralara yükselmek için neler yapılmalı !

Bu soru için başlangıç altındaki başlıkları inceleyerek deneme yanılmalar, iyi analizler yapmamız gerekmektedir.

  • Uygulama Projesinin adı :

Bir uygulama yazarken projenizin bir adı olmakta. Burada iyi bir isim seçmek benim için önemli bir seçenektir. Misal com.umiitkose.tabu_anlatbakalim gibi bir isimle projenizi oluşturmanız gerekmektedir. Kendimle özleşmiş olan umiitkose ile uygulama ismini oluşturmak istemekteyim. Google ‘da biri umiitkose.com ‘a ulaşmak isterken ister istemez umiitkose ile yazmış olduğum uygulamaya ulaşabiliyor. Örneğin ilk sayfa ‘da Sessiz Sinema gelmektedir.

Kısaca burada kullanacağınız anahtar kelime bir anda google ‘dan sizin uygulamanızı kullanıcı indirmesini sağlattırabilir.

Çok etki etmese de bu durum ufakda olsa etki ediyor olabilir. Sıradaki en önemli kısma geçelim.

  • Uygulamanızın Karşılama Ekranı Nasıl olmalıdır ?

Burada öncelikle tabu uygulamasının mevcuttaki görüntüsünü paylaşayım.. Google play ‘de arama yapan kullanıcı başlangıç başlığında sizin logonuzu, uygulama isminizigördü ve sizin uygulamanızı incelemek için tercih etti diyelim. Aşağıdaki ekranla karşılaşıyor.

Burada kendinize şunu sorun, Ben bu uygulamayı indirir miyim ?bunu bence çevrenizdeki insanlara da sorarak fikir sahibi olmaya çalışın. En önemlisini en sona sakladım, yarıştığınız diğer uygulamalara bakarak neyi iyi yaptıklarını incelemenizde fayda vardır. O uygulamanın nasıl bir arayüzü logosu olduğunu inceleyin.

 

Uygulamanızın en önemli 2 tane kullanıcıyla karşılaşan özelliklerinden biri burasıdır. Nedenlerini söyleyecek olursak;

  1. Direk kullanıcı uygulama ismini görüyor.
  2. Arama ‘da kullanıcağınız uygulama ismi önde çıkmanıza neden oluyor.

Peki neye göre uygulama adını ve kısa açıklamasını seçeceğiz.

burada benim kullandığım keywordtool.io web sitesi. Burada yayına çıkacağınız uygulamayla ilgili aramalar yapın. Kendinize bir kelime ismi belirleyin. Örneğin Tabu uygulamasının yanında benim için anlat bakalım kelimesi de önemli. Bu iki kelimeyi uygulamanızın adına ve kısa açıklamasına, uzun açıklamasında kullanın. Arada sizin anahtar keyword’unuze ek bir kelime ya da bir harf değişimi bile olmuş olabilir. Bunun için keywordtool.io ‘da yeniden incelemeler yapmakta fayda olabilir.

 

  • Keyword, Uygulama açıklaması nasıl girilmeli.

Google size 4000 harfe kadar uygulama açıklaması girmenizi istiyor. Keywordtool.io ‘da tabu için bir arama yaptınız ve size kelimeler geldi. İşte en az 3000 harf içerecek bir açıklama yazmanız en doğrusu olacaktır. Çünkü sizi kullanıcı farklı kelimelerle de arayabilir. İşte buradaki açıklamanız sizin uygulamanızın daha önde görülmesini sağlayacaktır.

 

Yukarıda uygulama ismini açıklarken en önemli 2 kriterden biri uygulama ismi demiştik, diğeri ise uygulamanın logosudur. Hatta isme göre daha önemlidir. Nedeni ise kullanıcı direk olarak uygulamanın logosu ile göz teması kuruyor. Hangisini indirirsinize yine de geliyor. Bence hangisi daha çok dikkat çekerse onu seçmeliyiz.

  • Uygulamanızın resimleri

Kullanıcı sizin uygulamanızı incelemeye karar verdi, hala indirmedi. İşte burada en önemli şeylerden biri uygulamanızın tanıtım resimleri. Burada eğer destekleniyorsa tablet resimleri eklenmelidir. Bu resimleri oluşturmanız için internette çok fazla uygulamalar bulunmaktadır.

  • Uygulama yorumlarının ve puanının önemi

Bir uygulamanın aldığı yorum, oylama vs uygulamanızı yükleyecek kullanıcıları etkileyecek bir diğer önemli faktördür. Burada organik olarak 257 kişiden geri dönüş almışım. Bu kısımda kullanıcıların görüşlerine önem vermekte fayda var. Gelen tüm kullanıcı geri dönüşleri incelenerek eğer mantıklı ve olabilecek bir şey ise uygulamaya güncelleme atmanızda fayda vardır. Örneğin ses eklenmesini isteyen bir kullanıcının talebini hızlı bir şekilde karşılamıştım.

 

  • Uygulamanın hangi kitle ‘ye hitap etmesi gerektiğine karar vermek

Google play sizin uygulamanızın çocuklara yönelik olup olmadığıyla ilgili ilk yayına çıkarken bir anket doldurmanızı istiyor. Bu ankette benim ilk yaptığım şey eğer ki ben ilk başta kullanıcı kazanmak amaçlı isem ailelere yönelik olarak oyunları çıkıyorum. Reklam ile birlikte bu konuda güncelleme yapılması isteniyor diye hatırlıyorum. Sonrasında ise uygulamadan para kazanmak için bu durumu güncellemek zorunda kalmıştım. Sizde özellikle çocuklara hitap eden bir uygulama yayına çıkıyorsanız bunu göz önünde bulundurun.

  • Reklam varsa politikanız nasıl olmalı

Kesinlikle bunu bence göz önünde bulundurun. Eğer yaş olarak çocuklara hitap eden bir uygulama ise örneğin benim uygulamam, iddia, politika vs gibi bir çok konuda reklamı kısıtlamanız önerilir. Bu konuda ailelerden çok sayıda olumsuz geri dönüş almamış olursunuz. Admob ‘un reklam politikasını incelemenizi öneririm.

  • Uygulamanızın boyutu ?

Bence bir diğer önemli konu da bu. Mobil telefonlar gün geçti hafızası genişleyen cihazlar olsa da bir çok kullanıcı yeni cihazları hızlı bir şekilde ulaşamayacaktır. Bazı kullanıcılar için de bu önemli bir konu olacaktır. Özellikle telefon hafızası dolduğunda silinen uygulama olmamak önemlidir.

  • Uygulamanızdaki crashleri çözmenin önemi

Firebase analitik ‘le birlikte crashlytics kullanıyorsanız uygulamanız yayına çıktığından itibaren hata olan kullanıcıları hızlı bir şekilde sorunlarını çözmeye çalışın. Unutmayın Örneğin Android 4.4 sürümünü de destekleyen bir uygulama yayına aldıysanız hata durumunda tüm bu sürüme sahip kullanıcılar hata alacaktır. Ya hiç bu sürüme destek vermeyin, ya da hızlıca sorunu çözmeye çalışın. Karar sizin.


Bu yukarıdaki anlattığım herşey Android için ASO – App Store Optimization ‘a girmektedir. Daha fazla bilgi için bununla ilgili yazıları inceleyebilirsiniz.


Yazımızın sonuna geldik. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Uygulamayı incelemek isterseniz tekrardan linkini bırakıyorum.

//play.google.com/store/apps/details?id=com.umiitkose.anlatbakalim_tabu_kelime_oyunu

Haftaya Uygulamayı markete aldıktan sonra yapacağımız analizleri göreceğiz.

Sağlıcakla kalın..

Sosyal medya hesaplarımı da aşağıda paylaşmaktayım. Soru sormak isteyen, yazıya katkıda bulunmak isteyen herkesi beklerim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir