Genel

Türksat 5A Uydumuzun Uzay Yolculuğu Başladı.

Herkese Selamlar,

Yaklaşık 4 yıldır Türksatta çalışıyorum, Kaç kez hizmet için sabahladık artık unutmuş olabilirim. Bugün kendim için stressiz ama çalışma arkadaşlarımız için çok heyecanlı bir güne ortak oldum. Bunun mutluluğunu da buraya taşımasam olmazdı.

Ne mi oldu bugün ? Saat 04 ‘te beni uykularımdan eden, heyecandan alarm ‘ı duyar duymaz uyandığım, (Uyu Ümit sabah iş var desemde uyumak ne mümkün, gözler hemen canlı yayını açtı bir kere !! ) Kurucusunun Elon Musk olduğu SpaceX ‘in Falcon9 roketiyle Türksat5A uydumuz uzaya fırlatıldı.

İşe başladığımdan beri Uydu alanında çalışmasam da kulak misafiri çokça oluyoruz. Canlı yayınlarda da SpaceX ‘in Falcon9 roketlerini yeryüzüne tekrar indirdiği videolar görüyoruz. Ne güzel bir başarı diyoruz. Bugünki başarının hikayesi ise bu roketlerin taşıdığı TÜRKSAT5A uydumuza ait. Bugün ki hikayenin baş kahramanları bizleriz.

Hep birlikte var mısınız 10 ‘dan geriye saymaya, buyrun reklam filmine..

ve Türksat5A Uydumuzun Fırlatılışına Ait Görseller :

Çok teknik bir detaya girmeyeceğim bir yazı dizisi olacak. Bununla ilgili bir takım linkler verip okumanız için yazıda paylaşıyor olacağım. Kısaca Türksat5A :

Türksat5A, 12 kilowatt elektrik güç birimi çalışacak Eurostar-3000EOR sistemi üstüne kurulmuş ve 3,5 ton ağırlığa sahip. Yörünge yerleşimi olarak 31° Doğu yörüngesinde olacak. Roket tercihi olarak SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi tercih edilmiştir. Uydunun yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl güvence altına alması bekleniyor. Uydu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan bir coğrafyada 1728 megahertz kapasiteyle TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Uydularımız hakkında daha fazla bilgi için :

//www.turksat.com.tr/tr/uydu/turksat-uydu

İlk olarak Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sayın Bakanımız Adil KARAİSMAİLOĞLU ile ShiftDelete.Net Kurucusu Hakkı Alkan ‘ın yayını paylaşıyor olacağım. Video 32. dakikadan itibaren başlıyor. Herkes için çok gururlu ve güzel bir andı.

2. Video Barış Özcan ‘ın Canlı yayını, Barış Abinin çok sayıda SpaceX canlı yayınını kendi youtube kanalından anlık olarak paylaştığı ve bilgiler verdiğini tanıklık ettim. Kesinlikle o uydunun geri dönmesini anlatırkenki heyecanı, her zamanki gibi yine güzel bir yayın oldu. Ellerine sağlık.

SPACEX ‘in canlı yayınını da paylaşmazsak olmaz.

Türkiye Cumhuriyeti Dijital Dönüşüm Ofisi ‘nin başlatmış olduğu Türksat5A ‘nın Dijital Resim Sergisi ‘ne aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz. Bu imkanı sağlayan Dijital Dönüşüm Ofisine, bu günün anısına heyecanlı bir şekilde ellerine kalem kağıt alıp çizim yapan tüm herkesin ellerine sağlık.

//turksat5aninyolculugu.cbddo.gov.tr/

Şimdi gelelim Türksat5B Uydumuza, Uzaya Fırlatılması Haziran ayı gibi düşünülüyor. Eğer bir aksilik olmazsa onla ilgili öncesinde bilgi içeren bir yazı dizisi paylaşıyor olacağım. Asıl heyecanlı Kısım ise tamamen yerli ve milli uydumuz Türksat 6A. Heyecanla bekliyorum.

Yazıyı Burada sonlandırıyor olacağım.

Bir Aksilik Olmazsa Haziran Ayında Görüşmek Üzere.

Son olarak bu güzel günde bizlere bu gururu yaşatan Tüm Herkesin emeğine sağlık. Çok güzel bir gün oldu, Kendi adıma ne kadar teşekkür etsem az.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir